psyke.nu

"akatisi är en komplex biverkan av olika psykotropa läkemedel, bl.a. antidepressiva och antipsykotiska medel. Det kan visa sig som fysisk obehag eller oförmåga att bevara sitt lugn, men det kan också vara mindre tydligt och visa sig som allt från en konstant och obehaglig själslig oro till känslomässigt kaos.


Akatisi beskrivs ofta felaktigt som en motorisk (rörelse-) störning, men det är inte fråga om ofrivilliga rörelser som vid tardiv dyskinesi eller parkinsonism. Akatisi är ett emotionellt tillstånd, inte ett motorisk. Det är den känslomässiga störning som gör att man kan känna behov av fysisk aktivitet för att lindra spänningen.

Symtomen kan innefatta: Oro Ångest Rastlöshet Känslomässigt obehag Missnöje med livet (dysfori) Sömnproblem Sorg Smärta (distress) Panikattacker Svårt sitta still Känsla av att behöva vara i rörelse Känsla av att vilja "hoppa ur sitt skinn" Mörka och obehagliga tankar

Ibland kan det dyka upp märkliga och ovanliga impulser, ofta aggressiva. Kan medföra våld eller självmord. Akatisi kan kännas mycket underligt, främmande (strange) och obehagligt. Den drabbade finner det ofta mycket svårt att förklara precis vad som känns fel, fast det kan röra sig om ett outhärdligt lidande. I lättare fall är personer inte medvetna om hur mycket akatisi har påverkat dem intill den dagen de slutat med läkemedlet.

Väsentliga symtom på akatisi ser man hos:

ca. 20% av patienter på antidepressiva läkemedel, minst 50% av patienter på antipsykotiska läkemedel. På högre doser av dessa kan man se det hos 80% eller mer.

Trots av den höga förekomsten av akatisi, och tillståndets allvar, har både patienter och läkare ofta en dålig förståelse för det. En vanlig åtgärd från läkares sida, när patienten berättar om det, är att öka dosen av läkemedel."



Källa: Akathisia: Restlesness by Agitation & Turmoil

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0