att få syskon

"Man behöver påminna sig om att barndomen är en lärotid i livets mest grundläggande kompetenser. Den inlärningen sker inte genom att barn sitter tysta och iakttar tills de plötsligt en dag agerar då de fattat galoppen. Istället sker inlärningen genom att barn försöker, havererar, och försöker igen"

"Att få ett syskon är en gåva. Syskonrelationen är ofta livets längsta relation och kan vara en skyddsfaktor under svåra perioder under hela livet. Så att hjälpa sina barn att bli bra syskon är en viktig uppgift, men man kan behöva vägleda dem i det på samma sätt som man gör i alla andra avseenden."

"...det fina med syskon. Du har inte valt dem, det är en relation du fått gratis och som hjälper dig att stötas och blötas med olika personligheter. Genom det får du möjlighet att träna på till exempel samspel, sociala beteenden och känslomässiga relationer. Att hjälpa barnen att jämka ihop sig och kompromissa trots olika åldrar, leknivåer och personligheter är faktiskt att hjälpa barnen att funka socialt i ett livsperspektiv."


Källa: Malin Bergström - barnpsykolog forskare och fyrbarnsmor - intervju i SvD


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0