klokt inslag i debatten om EMV och ekologiskt

"Handelns egna varumärken, det kan jag säga utan att darra på rösten, det är det största helvetet som har kommit för svenska bönder. För handelns egna varumärken anonymiserar råvaran och när den blir anonym är den lätt att byta ut mot någon annan. I första läget, om det är viktigt att det är en svensk råvara, kan man spela ut svenska mejerier, äggpackare eller grönsaksleverantörer mot varandra, för vi har samma vara. Och är det inte viktigt med råvarans ursprung kan man spela ut de svenska leverantörerna mot utländska, säger bonden Peter Borring.

Peter Borring önskar nyansera är den ”antingen eller”-tendens som finns. Där ställs det ekologiska och det konventionella som två motsättningar. Han vill hellre se en diskussion där folk förstår att det är den konventionella odlingen som gör att det överhuvudtaget finns en möjlighet att driva ekologiska jordbruk.

– Det där tycker jag är en intressant diskussion, just det där, ”varför kan inte all mat vara ekologisk?” LRF har gjort en beräkning om vad som skulle krävas i Sverige för att det skulle vara hundra procent ekologiskt. Ja, enbart för växtnäring skulle det krävas tre miljoner kor. Alltså tio gånger så mycket kor som vi har i dag, för att få tillräckligt med gödsel. Och skulle man sedan titta på hur mycket åkermark som skulle krävas för de kossorna skulle vi behöva en och en halv gånger Sveriges åkerareal till.

– Och då blir det intressant. För många krafter som propagerar mest för ekologisk produktion är också de som propagerar mest för att vi ska hålla färre djur i Sverige, och äta mindre mejeriprodukter och mindre köttprodukter. Och djuren är ju motorn för det ekologiska lantbruket. Det visar hur långt ifrån lantbrukarnas verklighet som debatten har hamnat.

Det var som när vi körde och spred skit i våras. Vi körde med en 300-hästars traktor med en tunna där hela ekipaget fullastat väger 50 ton. Och det tar en dag att köra ut skit på fältet. Och så kunde jag samtidigt, om det vore konventionellt, med handelsgödsel ha kunnat åka med en sex ton tung traktor och kört ut det där fältet på 45 minuter och gjort det utan minsta lukt och utan en jordkocka på vägen. Och det hade gått åt tre liter diesel per hektar istället för 25 liter diesel per hektar."

Källa: mvt.se/nyheter/motala/vill-debattera-eko-utan-ideologi

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0