hur firas jul i Kina...?

ringde till Kina i tjänsten
varpå frågan dök upp
hur firas jul i Kina...?
hur mycket? hur många?
så om ni som jag undrar
kanske så här...:

"Julen i Kina är av förklarliga skäl inte lika stort och populärt som i kristna länder. I Kina anser sig ungefär endast en procent, eller ca 13 miljoner, tillhöra kristendomen. 13 miljoner kan givetvis låta mycket, men det ska tas i beaktning att Kinas totala invånarantal ligger på ungefär 1,3 miljarder.

De allra flesta vet inte särskilt mycket alls om julen, men i storstäderna kan en viss julstämning märkas på stan. I de största städerna är många gator och torg till och med utsmyckade med stora julgranar, juleljus och annat pynt.

Traditioner
Då många av de som firar jul i Kina troligtvis är emigrerade från västerländska länder, och det faktum att en så liten andel av övriga befolkningen gör det, finns det väldigt få traditioner som är specifika just för Kina. Men visst finns det lite skillnader.

Julgranen
De flesta kineser har ju inte en julgran, men om de har en, så är den vanligtvis av plast. Istället för julgranskulor och smällkarameller så pryds den vanligtvis med pynt av papper.

Ge bort äpplen
En tradition som har växt sig allt mer och mer populär i landet är den att ge bort äpplen. Det här har sin grund i att julafton på kinesiska kallas för "Ping’an Ye", vilket betyder ungefär stilla eller fredlig kväll (hämtat från visan Stilla Natt). Ordet för äpple på mandarin, "píngguǒ", låter snarlikt kinesiskans ord för fred – därav traditionen. Det är vanligt att se butiker sälja äpplen omslagna i fint färgat papper runt juletider i landet."

Källa: https://www.presenttips.se/jul/jultraditioner/kina



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0